Resor
Resor och andra aktiviteter.Under årens lopp har vinklubben genomfört en del resor och andra aktiviteter. Här följer ett urval av dessa.
Verona 2018
Norra Italien var målet för vinresan 2018. Basen utgjordes av en stor lägenhet i utkanten av Verona. Resa gick med flyg till Venedig och sedan hyrbil till Verona. Vi hade i förväg kontaktat ett antal vingårdar i närheten och besöken blev helt suveräna.
Champagne 2016
2016 års vinresa gick med bil till Mareuil-en-Brie i hjärtat av Champagne. Därifrån finkammades Route-de-Champagne med besök både på de stora champagnehusen och många små odlare. Hos en av de senare fick vi en tre timmars genomgång av champagnetillverkning, vilken är omgärdad av otaliga regler vad gäller odling och framställning. Överallt möttes vi av en överväldigande gästfrihet och vänlighet. På champagnehuset Mercier, vilket ingår i Moët-Chandon-koncernen besökte vi de 18 km långa underjordiska tunnlarna som används som lagringsplats för champagne.
Vi besökte också några av de många krigsminnesplatser och monument, som minner om bittra strider under såväl första som andra världskriget.
Rioja 2014
Årets vinresa gick till Spanien närmare bestämt Rioja-området med bas i Navarrete, känt bl.a. som knutpunkt på pilgrimslieden till Santiago de Compostela. Flyg till Bilbao och sedan hyrbil 14 mil söderut. Hyrt hus med tre rum och kök och därifrån diverse utflykter till bl.a. Lorgrono och Pamplona. Men huvudelen av vistelsen ägnades förstås åt att besöka olika vinproducenter. Vi blev mycket gästfritt mottagna och erbjöds rundvandringar i såväl vingårdar som tillverkningslokaler. Som kuriosa kan nämnas att vi hade turen och äran att besöka Riojas minsta vinproducent belägen mitt i den lilla staden Navarrete. Stora vinhus som vi besökte var bl.a. Muga, Riojanas, Bai Gorri och Jacobo.
Alsace 2012
Portugal 2010
Provence 2008
2006-års resa till Terreno i Toscana
Studieresan år 2006 var förlagd till Terreno vingård i underbara Toscana. Resan dit gick med flyg till Bologna och därefter hyrbil till hjärtat av chianti-classico-distriktet. Den delen av Toscana visade sig vara en smula svårnavigerad, varför vi såg stora delar av området innan vi slutligen hittade Terreno, som ligger strax utanför den lilla staden Greve di Chianti. Vi bodde i ett stort stenhus mitt i vingården och dess ägare Mats Rune invigde oss i vingårdsägandets för-och nackdelar. Han berättade vältaligt om hur han utvecklat vingården till att bli en gård som producerar högklassiska chianto-viner, som bl.a. fått mycket ros av både svenska och internationella vinskribenter. Vi hade nöjet att vara de första utomstående som fick smaka gårdens prestige-vin som ska finnas på svenska systembolaget under 2007. Passa på och köp det om tillfälle bjuds. Under veckan gjorde vi en mängd utflykter till omkringliggande vingårdar, men också de obligatoriska besöken i Florens, Pisa och Siena. Utav dessa vill vi gärna rekommendera Siena med dess fantastiska bebyggelse och unika torg. Vi var där dagen innan årets stora händelse nämlignen Il Palio, som är en av världens mest berömda och kortaste hästtävlingar. Loppet är över på ungefär en minut
I Greve di Chiani kan man i en speciell vinkällare prova alla toscanska viner, om man så önskar. Mycket trevligare är emellertid att åka runt till vingårdarna för provsmakningar. Förutom Terreno vill vi gärna rekommendera Verazzano, straxt utanför Greve di Chianti. Gemytligt mottagande och i vårt tycke fantastiska viner.
2003-års resa till Cochem i moseldalen
För att försöka lära oss mera om vin och då i synnerhet om tyskt vin gjorde klubben sommaren 2003 en resa till Cochem i moseldalen 5 mil söder om Koblenz. Resan gjordes per bil (hyrd minibuss) och vi övernattade på ditvägen hos goda vänner utanför Hannover. I Cochem hyrde vi en tre-rumslägenhet med god utrustning och härlig utsikt mot Mosel. Cochem är en utmärkt utgångspunkt för att studera moseldalen och dess vinodling. Sluttningarna runt floden är fyllda med vinodlingar, vilka domineras av rieslingdruvan. Med hjälp av hyrda cyklar och ibland per bil besökte vi ett stort antal vinproducenter i de närbelägna byarna ex. Ernst, Piesport, Klotten, Leiwen. I den sistnämnda byn rekommenderar vi ett besök hos vinfirman Herbert Junk-Hoffmann, där man blir oerhört väl mottagen och undervisad om vinframställningens glädjeämnen och vedermödor. Förutom besök på vingårdar gjorde vi långa vandringar på sluttningarna av Mosel med besök på flera av de medeltida borgar som dekorerar höjderna. En av de förnämsta är Burg Eltz, som vi gjorde en minnesvärd cykel och vandringsutflykt till. Ett annat besök som är ett måste då man befinner sig i moseldalen är besök i Trier med anor från romartiden.
1998-års resa till Peissy i Schweiz
För att lära oss lite mera om vin och vinproduktion gjorde vi för några år sedan en fantastisk resa till Schweiz där vi hade förmånen att bo på en vingård under en dryg vecka. Resereportaget publicerades i tidningen Vin & Mat, och om du klickar på bilderna nedanför kan du läsa artikeln, som förutom reseskildringen innehåller presentation av klubben mm.